Introductie

Met Mijn Rooster kun je je rooster bekijken, downloaden en koppelen aan agenda-applicaties zoals Microsoft Outlook, Google Agenda, Apple Agenda, of een agenda-app op je smartphone.

Je kunt je eigen rooster samenstellen door meerdere roosters samen te voegen tot één rooster. Ook is het mogelijk om bij een vak de juiste groep te kiezen. Soms worden je roosters al automatisch toegevoegd, bijvoorbeeld op basis van je vakinschrijvingen. Afhankelijk van de keuzes die jouw instelling gemaakt heeft kan het zijn dat niet alle mogelijkheden voor jou beschikbaar zijn.

Deze helppagina legt de werking van Mijn Rooster uit. Als je hier vragen over hebt, lees dan eerst goed deze helppagina door. Kijk anders op de ICT-website voor hulp of contactgegevens.

Inloggen

Het is mogelijk om in te loggen bij Mijn Rooster. Zodra je ingelogd bent worden je voorkeuren onthouden en is het mogelijk om je rooster te koppelen aan agenda-applicaties. Wanneer je Mijn Rooster als gast gebruikt, worden je voorkeuren niet onthouden. Om deze reden adviseren we je om in te loggen door de klikken op Inloggen en je gebruikersnaam en wachtwoord in te geven.

Gebruikers met een (visuele) beperking

Gebruikers met een (visuele) beperking wordt aangeraden om de mobiele weergave van Mijn Rooster te gebruiken. Deze weergave is aangepast om te werken met voorleessoftware en leesregels, en kan bediend worden met het toetsenbord.

Overzicht mogelijkheden

Onderstaande schermafbeelding toont een overzicht van de Mijn Rooster-webpagina. Beweeg met de muiscursor over de afbeelding om de functies van de applicatie te ontdekken. Klik op een oplichtend element om snel naar het bijbehorende onderdeel van de help-pagina te gaan.

Mijn Rooster
Overview image of Mijn Rooster.
 1. De activiteiten in jouw rooster.
 2. Lijst van roosters die samen jouw persoonlijke rooster vormen.
 3. Tabs waarmee je tussen verschillende roosterweergaven kunt wisselen.
 4. Navigatieknoppen waarmee je naar de volgende dag, week, of maand kan bladeren.
 5. Knop waarmee je roosters kunt toevoegen aan je persoonlijke rooster.
 6. Knop om je roosters te downloaden of printen.
 7. Knop op jouw rooster te koppelen aan een agenda-applicatie, of je smartphone of tablet.
 8. Kalender om een andere een andere datum te kiezen.

Roosters raadplegen

Om roosters te bekijken, moeten deze eerst toegevoegd worden aan de lijst aan de rechterzijde van het scherm. Op die manier kun je je persoonlijke rooster samenstellen uit verschillende roosters (van bijvoorbeeld groepen, vakken of studenten), welke vervolgens in de agenda samengevoegd zullen worden weergegeven.

Hieronder worden de verschillende mogelijkheden beschreven. Afhankelijk van de keuzes die jouw onderwijsinstelling gemaakt heeft, kan het zijn dat niet alle mogelijkheden voor jou beschikbaar zijn.

Roosters toevoegen

Je kunt verschillende roosters toevoegen (bijvoorbeeld van een groep of vak) om zo je persoonlijke rooster samen te stellen. Om een rooster toe te voegen, klik op de Rooster toevoegen knop en selecteer het soort rooster dat je toe wilt voegen. Het kan zijn dat je roosters uit verschillende studiejaren kunt kiezen. In dat geval kies je in dit menu eerst een studiejaar, en kun je het gewenste soort rooster kiezen.

In het venster dat nu verschijnt kun je roosters van het gekozen soort zoeken.

Een soort rooster kiezen om toe te voegen Een soort rooster kiezen om toe te voegen.

Roosters zoeken

Je kunt direct beginnen met zoeken door het invoeren van een zoekterm. Een zoekterm kan bijvoorbeeld een (deel van) de naam van het vak of de groep zijn. Nadat je een zoekterm hebt ingevuld in het invoerveld, verschijnen de gevonden roosters in de lijst. Let erop dat je meestal een aantal letters moet invoeren voordat er zoekresultaten weergegeven worden. Het minimale aantal letters staat genoemd boven het invoerveld voor de zoekterm.

Afhankelijk van het gekozen soort rooster kun je de zoekresultaten verder beperken door gebruik te maken van de dropdown-menu's. Hier kun je bijvoorbeeld een faculteit of een studieprogramma selecteren. Als je gebruik maakt van deze menu's, is het niet vereist een zoekterm in te vullen.

Als je het juiste rooster hebt gevonden, vink je het vakje voor de naam aan en klik je op Roosters toevoegen. Hierna zijn de roosters toegevoegd en kun je op Sluiten klikken. Je kunt ook meerdere roosters in één keer toevoegen door meerdere vakjes aan te vinken.

Venster waarin je roosters kan opzoeken en toevoegen Venster waarin je roosters kan opzoeken en toevoegen.

Groepen kiezen

Bij sommige roosters kun je per vak nog een groep kiezen. Zo zie je alleen de lessen die bij jouw groep horen. Wanneer dit mogelijk is, zul je na het klikken op Roosters toevoegen automatisch een groepskeuzescherm te zien krijgen.

Maximaal aantal ingeschakelde roosters

Als je veel roosters van één soort toevoegt, kunnen deze niet allemaal tegelijk ingeschakeld zijn. Zo wordt voorkomen dat de applicatie te traag wordt om mee te werken. Indien je te veel roosters kiest, worden nieuwe roosters nog wel toegevoegd, maar zijn deze nog uitgeschakeld en zal er een melding worden getoond. In de lijst van alle toegevoegde roosters kun je een uitgeschakeld rooster inschakelen. Hiervoor dien je dan wel eerst een ander rooster van hetzelfde soort uit te schakelen. Kijk onder Jouw rooster personaliseren voor meer informatie.

Roosters bekijken

Je kunt je rooster op verschillende manieren bekijken: er is een dag-, een week-, een maand- en een lijstweergave, waartussen je kunt wisselen middels de tabs boven in het venster. In elke weergave kun je op een activiteit klikken om de details te bekijken.

Tabs om te wisselen tussen verschillende weergaves Tabs om te wisselen tussen verschillende weergaves.

Andere datum selecteren

In de verschillende weergaves zijn in de bovenbalk drie navigatieknoppen te vinden. Afhankelijk van de weergave die je gekozen hebt kun je hiermee bladeren door de dagen, weken of maanden. Met de knop Vandaag kun je snel terug naar de huidige dag. Wil je snel naar een bepaalde datum? Gebruik dan de kalender rechtsonder in op het scherm.

Navigatieknoppen Navigatieknoppen.

Zaterdag en zondag

Zaterdag en zondag worden alleen weergegeven als er activiteiten zijn geroosterd op één van deze dagen.

Opties van de lijstweergave

In de lijstweergave zijn extra opties beschikbaar in het menu achter de knop Menuknop in de bovenbalk. Met de optie Samenvoegen per dag van de week worden alle geselecteerde weken samengevoegd tot één weekrooster. Er wordt dan een extra kolom Weken weergegeven, waarin staat in welke weken de activiteit plaatsvindt.

Met de optie Overlappende activiteiten is het mogelijk om overlappende activiteiten te markeren, of om alleen overlappende activiteiten weer te geven. Zo kun je snel zien of je alle lessen kunt volgen.

Publicatiedata en conceptlessen

Het is mogelijk dat nog niet alle activiteiten in je rooster staan, of dat bepaalde activiteiten nog niet definitief zijn. Jouw onderwijsinstelling bepaalt wanneer de roosters gepubliceerd worden en wanneer de activiteiten definitief zijn. Let op: ook in definitieve roosters kunnen altijd nog wijzigingen plaatsvinden.

Jouw rooster personaliseren

Aan de rechterkant van het scherm staat een lijst met alle roosters die jouw persoonlijke rooster vormen. Je kunt hier roosters in- en uitschakelen, door het vinkje ervoor aan of uit te zetten. Sommige roosters kunnen echter niet uitgeschakeld worden, bijvoorbeeld als een rooster automatisch is toegevoegd.

Met de Menu-knop knop is het mogelijk om verschillende opties in te stellen voor een rooster. Deze knop verschijnt zodra je met je muis over een rooster gaat. Soms kun je in dit menu een groep kiezen, of het rooster filteren om zo alleen activiteiten van een bepaald soort weer te geven, bijvoorbeeld tentamens. De precieze mogelijkheden zijn afhankelijk van de keuzes die jouw onderwijsinstelling heeft gemaakt. Het kan dus zijn dat niet alle mogelijkheden beschikbaar zijn.

Je kunt ook kiezen welke roosters je wilt synchroniseren met je smartphone, tablet of agenda-applicatie. Kijk voor meer informatie bij Eigen roosters.

Roosters verwijderen of standaardwaarden herstellen

Aan de rechterkant van het scherm staat een lijst met alle roosters die jouw persoonlijke rooster vormen. Ga met de muis over het rooster en klik op de Menu-knop knop. Kies Verwijderen om een rooster dat je eerder zelf hebt toegevoegd te verwijderen. Kies Standaardwaarden herstellen om de standaardwaarden van een automatisch toegevoegd rooster te herstellen, waardoor je eigen wijzigingen ongedaan gemaakt worden. Dit is ook mogelijk voor een hele groep roosters (bijvoorbeeld een studiejaar), door op de Menu-knop knop rechts van de groepsnaam te klikken.

Sommige roosters kunnen niet verwijderd worden, bijvoorbeeld als een rooster automatisch is toegevoegd. Vakroosters die onderdeel zijn van een ander rooster kunnen ook niet apart verwijderd worden. Het is wel mogelijk om activiteiten uit deze roosters te verbergen door het vinkje voor de vaknaam weg te halen.

Een rooster verwijderen Een rooster verwijderen.

Locatieroosters

Roosters van lokalen en gebouwen zijn te bekijken via de locatieweergave. De werking van de locatieweergave komt grotendeels overeen met die van de normale roosterweergave. In deze gescheiden weergave is het ook mogelijk om de beschikbaarheid van lokalen te bekijken. Er is ook een lijstweergave gesorteerd op lokaal beschikbaar.

Om naar de locatieweergave te gaan klik je in het menu rechtsboven in het venster op Locatieweergave. Door in hetzelfde menu op Roosterweergave te klikken, ga je vanuit de locatieweergave weer terug naar de normale roosterweergave.

Overzichtsweergave

De overzichtsweergave toont per roostertype alle beschikbare roosters. Deze weergave kan worden gebruikt om snel één rooster te bekijken. Om naar de overzichtsweergave te gaan klik je in het menu rechtsboven in het venster op Overzichtsweergave.

In de overzichtsweergave kan je boven in de menubalk het type rooster kiezen waarna je wilt zoeken. Vervolgens krijg je een lijst met beschikbare roosters te zien. Door op Bekijk rooster te klikken krijg je alleen het gekozen rooster in Mijn Rooster te zien.

In Mijn Rooster bevindt zich, als je ingelogd bent, rechtsonder in het scherm de optie Toon persoonlijk rooster. Door deze optie aan te klikken worden zowel je persoonlijke rooster als het zojuist gekozen rooster zichtbaar. Met de knop Voeg toe aan mijn rooster kan je het gekozen rooster toevoegen aan je persoonlijke rooster.

Mobiele website

Mijn Rooster heeft een mobiele website die is geoptimaliseerd voor kleine schermen. Als je Mijn Rooster bekijkt via je mobiele telefoon wordt automatisch de mobiele website weergegeven. Je kunt de mobiele website bekijken via https://mijnrooster.hu.nl/m.

Roosters toevoegen

Je kunt verschillende roosters toevoegen (bijvoorbeeld van een groep of vak) om zo je persoonlijke rooster samen te stellen. Om een rooster toe te voegen, klik op de menuknop Menuknop in de mobiele interface en kies vervolgens Geef jouw roosters weer. Klik hierna op de + knop en zoek het rooster op dat je toe wilt voegen. Het kan zijn dat je roosters uit verschillende studiejaren kunt kiezen. In dat geval kies je in dit menu eerst een studiejaar, en kun je het gewenste soort rooster kiezen.

Naar de desktopweergave

Je kunt naar de desktopweergave navigeren door op de menuknop Menuknop in de mobiele interface te klikken en vervolgens te kiezen voor Naar de desktopsite.

Let op: De desktopweergave is niet geschikt voor smartphones. Op tablets hangt de bruikbaarheid van je schermgrootte af.

Smartphone of tablet koppelen

Agenda-applicatie koppelen

Eigen roosters

Downloaden en printen

Je kunt je rooster in verschillende formaten downloaden. De diverse opties zijn beschikbaar in het Download menu Download-knop.

Printbaar PDF-bestand

Indien je het rooster wilt printen, kun je kiezen voor een PDF-bestand. Het rooster wordt dan afgebeeld op A4-formaat, zodat het makkelijk printbaar is. Je kunt kiezen voor een weekweergave, waarin elke week op een aparte pagina staat, of voor een lijstweergave, waarin alle activiteiten in een lijst onder elkaar staan.

 1. Klik op de Download-knop Download-knop.
 2. Kies voor Printbare PDF (week) of Printbare PDF (lijst).
 3. Er verschijnt een venster. Hierin kies je het datumbereik dat je in het bestand wilt weergeven.
 4. Eventueel kun je nog opties instellen, zoals het groeperen van activiteiten of het toevoegen van een lijst met namen van de roosters.
 5. Indien er voor een lijst is gekozen, is er de optie Samenvoegen per dag van de week, waarmee alle geselecteerde weken worden samengevoegd tot één weekrooster. Er wordt dan een extra kolom Weken weergegeven, waarin staat in welke weken de activiteit plaatsvindt.
 6. Klik op de knop Downloaden.
Opties in het downloadvenster Opties in het downloadvenster.

Microsoft Excel-bestand

Je kunt je rooster in lijstvorm downloaden als Microsoft Excel bestand.

 1. Klik op de Download-knop Download-knop.
 2. Kies voor Microsoft Excel.
 3. Er verschijnt een venster. Hierin kies je het datumbereik dat je in het bestand wilt weergeven.
 4. Eventueel kun je nog opties instellen, zoals het groeperen van activiteiten of het toevoegen van een lijst met namen van de roosters.
 5. Klik op de knop Downloaden.

CSV-bestand

Je kunt je rooster in lijstvorm downloaden als CSV-bestand. CSV is een formaat voor tabelbestanden en maakt van platte tekst en een vast kolomscheidingsteken.

 1. Klik op de Download-knop Download-knop.
 2. Kies voor CSV.
 3. Er verschijnt een venster. Hierin kies je het datumbereik dat je in het bestand wilt weergeven.
 4. Eventueel kun je nog opties instellen, zoals het groeperen van activiteiten of het toevoegen van een lijst met namen van de roosters.
 5. Tenslotte kun je een kolomscheidingsteken kiezen. Als je het bestand niet kunt openen, kun je het nogmaals proberen met een ander scheidingsteken.
 6. Klik op de knop Downloaden.

iCalendar-bestand

Een iCalendar-, of kortweg iCal-bestand, kun je openen met Agenda-applicaties, zoals Microsoft Outlook of Apple Agenda. Deze bestanden bevatten het rooster zoals dat is op het moment dat het bestand wordt aangemaakt, en zal niet automatisch bijwerken indien er roosterwijzigingen optreden.

 1. Klik op de Download-knop Download-knop.
 2. Kies voor iCalendar.
 3. Er verschijnt een venster. Hierin kies je het datumbereik dat je in het bestand wilt weergeven.
 4. Eventueel kun je nog opties instellen, zoals het groeperen van activiteiten of het waarschuwen voordat activiteiten beginnen.
 5. Klik op de knop Downloaden.

Veelgestelde vragen

  Mijn rooster is leeg. Hoe kan dit?

  Controleer of de juiste datum is geselecteerd in de kalender rechtsonder in het scherm. Controleer ook of je je rooster(s) hebt toegevoegd in Mijn Rooster en of je roosters ingeschakeld zijn. Als roosters automatisch worden weergegeven op basis van je vakinschrijvingen, controleer dan je vakinschrijvingen.

  Controleer of je de in de juiste weergave zit. Mijn Rooster heeft een roosterweergave en een locatieweergave. Je kunt wisselen tussen deze weergaven door rechtsboven in het menu op Roosterweergave of Locatieweergave te klikken.

  Mijn rooster is leeg als ik Mijn Rooster opnieuw bezoek. Hoe kan dit?

  Je voorkeuren worden alleen onthouden als je inlogt bij Mijn Rooster. Controleer of je nu ingelogd bent.

  Ik mis lessen in mijn rooster. Hoe kan dit?

  Controleer of je je rooster correct gepersonaliseerd hebt, bijvoorbeeld door te controleren of je bepaalde vakken hebt uitgevinkt of bij een vak de juiste groep hebt gekozen. Misschien heb je filtering toegepast binnen Mijn Rooster. Controleer dan of de filters goed staan ingesteld.

  Hoe weet ik of er activiteiten in het weekend zijn geroosterd?

  Zaterdag en zondag worden automatisch weergegeven als er activiteiten zijn geroosterd op één van deze dagen.

  Al mijn vakken beginnen te vroeg of te laat. Hoe los ik dit op?

  Het is mogelijk dat je tijdzone verkeerd staat ingesteld. Klik op Instellingen, rechtsboven in het scherm. Controleer hier of de tijdzone juist is ingesteld.

  Ik kan een rooster niet toevoegen omdat het selectievak grijs is. Hoe kan dit?

  Het selectievak is grijs omdat het rooster al is toegevoegd. Je kunt een rooster maar één keer toevoegen.

  Hoe vaak wordt mijn gekoppelde rooster bijgewerkt in mijn smartphone, tablet of agenda-applicatie?

  Dit hangt af van de agenda-applicatie of de app die je gebruikt.

  • Op een Android smartphone wordt je agenda ongeveer iedere 6 uur bijgewerkt.
  • Op een iPhone en iPad wordt je agenda standaard elk uur bijgewerkt.
  • Bij de Microsoft Outlook desktop-applicatie wordt je agenda standaard elk uur bijgewerkt.
  • Bij Outlook.com is het onbekend hoe vaak je agenda wordt bijgewerkt.
  • Bij Office 365 is het onbekend hoe vaak je agenda wordt bijgewerkt.
  • Bij Apple Agenda kun je zelf instellen hoe vaak je agenda wordt bijgewerkt. Let hierop bij het koppelen van je agenda!
  • Bij Google Agenda wordt je agenda ongeveer iedere 6 uur bijgewerkt.
  • Bij Office 365 (studenten) wordt je agenda ongeveer iedere 3 uur bijgewerkt.

  Bij twijfel of je gekoppelde rooster is bijgewerkt kunt natuurlijk altijd op https://mijnrooster.hu.nl kijken voor een actueel rooster.

  Moet ik mijn rooster opnieuw koppelen aan mijn smartphone, tablet of agenda-applicatie nadat ik roosters heb toegevoegd of verwijderd?

  Nee, je rooster hoeft slechts eenmaal per apparaat of agenda-applicatie gekoppeld te worden.

  Mijn gekoppelde rooster wordt niet meer bijgewerkt of mist activiteiten. Wat moet ik doen?

  Controleer eerst of de juiste roosters worden gesynchroniseerd. Kijk hiervoor bij Eigen roosters. Kijk eventueel bij vraag 4 om te kijken hoe vaak je gekoppelde rooster wordt bijgewerkt.

  Als dit het probleem niet oplost is het aan te raden je smartphone, tablet of agenda-applicatie opnieuw te koppelen. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Ontkoppel je rooster met je smartphone, tablet of agenda-applicatie.
  2. Koppel je rooster opnieuw aan je smartphone, tablet of agenda-applicatie.

  Mijn gekoppelde rooster bevat te veel activiteiten. Wat moet ik doen?

  Controleer of de juiste roosters worden gesynchroniseerd. Kijk hiervoor bij Eigen roosters.

  Mijn activiteiten verschijnen meerdere keren op mijn smartphone, tablet of agenda-applicatie. Hoe kan dit?

  Controleer of je je rooster niet meerdere keren hebt gekoppeld met je apparaat of agenda-applicatie. Kijk bij de instructies per apparaat of agenda-applicatie hoe je je rooster ontkoppelt.

  Iemand anders heeft mijn persoonlijke rooster gekoppeld aan een smartphone, tablet of agenda-applicatie. Hoe kan ik dit terugdraaien?

  Elk gekoppelde persoonlijke rooster bevat een unieke code. Je kunt deze code opnieuw instellen door rechtsboven in het scherm op Instellingen te klikken en de tab Applicaties te openen. Vervolgens klik je op de link Klik hier om je persoonlijke links opnieuw in te stellen.

  Let op! Je oude koppelingen met je smartphone, tablet of agenda-applicatie werken nu niet meer. Je moet je smartphone, tablet of agenda-applicatie opnieuw koppelen.

  Kan ik kiezen welke roosters ik wil synchroniseren met mijn gekoppelde agenda?

  Ja dit is mogelijk. Kijk bij Eigen roosters voor meer informatie.

  Hulp bij problemen

  Kijk eerst bij de veelgestelde vragen om te zien of je vraag al is beantwoord.

  Kijk anders op de ICT-website voor hulp of contactgegevens.

  Privacy

  Deze website wordt geleverd door Hogeschool Utrecht. Bekijk de privacyverklaring van Hogeschool Utrecht voor meer informatie over je rechten met betrekking tot persoonsgegevens.